E corect să porți după frații mai mari?
Totul începe de la rădăcini, bunicile și mamele noastre au crescut pe timpuri dificile și au învățat multe lecții de viață, însă astăzi suntem în era tehnologiilor și a posibilităților. Mai țineți minte când o pereche de sandale se transmiteau din generație în generație? Amprenta deficitului se mai simte și astăzi, dar spre deosebire de alți ani, din fericire, acum fiecare își poate permite o pereche de încălțăminte ”sănătoasă”.
Folosim expersia ”din fericire” tocmai pentru că tehnologiile au avansat, calitatea produselor și accesul la informație a crescut, pentru că încălțămintea odată purtată de altcineva poate provoca mai multe consecințe ireversibile altuia. De ce?
Copilul crește intens în primii săi ani până în adolescență și oasele lui la fel, iar cea mai activă perioadă este vârsta de 3-4 ani. Oasele tălpii – sunt baza formării unui adult sănătos, de aceea talpa trebuie să crească corect. În cazul în care copilul încalță o pereche purtată de altcineva, piciorușul său preia forma prestabilită și poate provoca o ulterioară deformare a piciorului.
Încălțările noi, indiferent că sunt cu branțul anatomic sau nu, au tendința să se preia forma piciorului și să se deformeze în dependență de portul copilului, care este individual în fiecare caz. Din anumite motive, fiecare calcă sub un anumit unghi, sau se înclină mai mult decât alții în față, în spate sau lateral.
Din prima încălțare a unei perechi purtate, piciul preia nu doar papucul din piele, dar și toate caracteristicile fostului proprietar, care îi pot distruge forma piciorului și provoca sindromul piciorului plat, o deformare varus și influența negativ postura și mersul copilului.
Un alt factor important este verificarea periodică a încălțămintei pe care piciul o poartă demult, pentru că talpa lăsată sau deformată, la fel poate provoca copilului disconfort. În cazul încălțămintei cu branț anatomic și amortizare adițională (fie vizibilă sau în interiorul tălpii), este mai puțin probabil.
Probabil bunicile noastre nu vor fi de acord, dar economia este o scuză, iar sănătatea noastră și a copiilor noștri depinde de noi.