Încălțăminte anatomică sau ortopedică?

Deseori clienții ne întreabă dacă avem în vânzare încălțăminte ortopedică. Nu avem, în schimb toată este anatomică și branțul este detașabil. Să le luăm pe rând, de ce să alegem încălțăminte anatomică și să deconspirăm mitul despre cea ortopedică?

 Toți au auzit despre încălțăminte anatomică și ortopedică, dar puțini știu prin ce se deosebește ea. Este simplu!

Încălțămintea anatomică menține dezvoltarea corectă a tălpii piciorului. Acest termen deseori se folosește pentru descrierea modelelor pentru copii, dar este benefică și pentru maturi. Cu alte cuvinte, anatomică este încălțămintea ”corectă”.


Încălțămintea ortopedică este medicală și corectează defectele tălpii piciorului. Aceasta este prescrisă de un specialist calificat, după un control medical și confecționată individual la comandă în dependență de construcția piciorului.




De ce încălțămintea anatomică nu este prețuită pe măsura?


La prima vedere, în era tehnologiilor, încălțămintea anatomică pare prea simplă, dar nu este deloc așa.

De la naștere, copiii și în deosebi piciorușele lor au nevoie de susținere, de aceea încălțămintea anatomică se adaptează după forma talpei și poate fi purtată de oricine. Aceasta se produce în masă și se folosește în scop profilactic.

Dacă este vorba despre încălțămintea ortopedică, atunci este necesar să faci vizite periodice la un medic. În cazul în care forma piciorului nu este corectă, medicul singur va prescrie o pereche, deoarece  se confecționează ea exclusiv într-un singur exemplar, luând în calcul forma tălpii.

Ce încălțăminte putem considera anatomic ”corectă”?


Alegând încălțămintea anatomică e necesar să luăm în considerație câțiva factori:
- bombeu lat, care permite degetelor să se poată mișca și simți în confort;
- ansamblul interior și branțul să fie confecționate doar din materiale naturale, pentru a asigura circuitul de aer și umiditate în interior;
- un toc mic de aproximativ 5-25 milimetri în dependență de vârstă. Spre exemplu, pentru copii mici 5-7 mm, pentru școlari până la 10-15 mm;

- flexibilă și moale, cu un punct sau opțiuni de amortizare la talpă;
- absența coloranților chimici sau elementelor de nichel, care pot provoca mirosuri puternice sau iritarea pielii;
- cusături netede și ascunse, în deosebi la căptușeală, pentru a nu provoca discomfort în mișcare;